Nonprofit FELHŐ

Cloud Computing civil szervezeteknek

A "felhő" és a "cloud computing" kifejezésekkel ma könnyen dobálóznak, és a fogalomkör olyan is, mint amit túl sokan emlegetnek, mint például a web2 is: nehezen körüljárható. Nekünk nonprofitoknak legyen elég annyit tudnunk, hogy egyre több adatot és megoldást helyezhetünk ki, működtethetünk a saját számítógépünkön kívül, a felhőben. Amíg csak kerestünk a neten és e-mail-eket küldtünk, meg weboldalakat készítettünk, a felhő nem igazán volt jelen az életünkben. De ha már több Gb-nyi levelet tárolunk a Gmail fiókunkban, esetleg képeket a Picasában vagy más online képtároló alkalmazásban, esetleg használjuk valamelyik online "adatmegőrzőt" (Dropbox, Google Drive stb) akkor máris felhő-használók lettünk - pedig lehet hogy nem is tudtunk róla.

A Wikipédia szerint: A felhő alapú számítástechnika (angolul „cloud computing”) a számítástechnika egy ágazata. Több féle felhő alapú szolgáltatást különböztethetünk meg, a közös bennük az, hogy a szolgáltatásokat nem egy dedikált hardvereszközön üzemeltetik, hanem a szolgáltató eszközein elosztva, a szolgáltatás üzemeltetési részleteit a felhasználótól elrejtve. Ezeket a szolgáltatásokat a felhasználók hálózatonkeresztül érhetik el, publikus felhő esetében az interneten keresztül, privát felhő esetében a helyi hálózaton vagy az interneten. (hivatkozás itt. részletes szakmai információkkal :-)

Miért jó ez nekünk?

  • Például nem kell aggódnunk az adataink biztonsága felől, aggódjon csak a Google.
  • Meg tudjuk osztani a felhőben tartott adatokat, fájlokat, dokumentumokat, munkatársakkal, civilekkel stb. Tudunk együtt dolgozni is, ha kell.
  • Ha több gépen is dolgozunk, ingázunk az otthoni és a munkahelyi munkaállomás között, vagy csak a telefonunkon is el szeretnénk érni az adatainkat, a felhő mindezt lehetővé teszi. A felhőben mindig a legfrissebb verzió van fent és automtikusan szinkronizál a gépeink között.

Ebben a kis online könyvben gyakorlati ismereteket, tippeket adunk a civil szervezetek vezetőinek, munkatársainak, hogy a felhővel miként tehetik egyszerűbbé a munkatársak életét és tehetik hatékonyabbá szervezetüket.